
Behang
Behang of behangsel is een decoratieve muurbedekking op een licht soort canvas of sterk papier, vroeger gemaakt om vochtplekken of scheuren te verdoezelen. Toen gedrenkt in was en olie, tegenwoordig met een kunststof toplaag. Het aanbrengen van behang wordt, ja echt waar, behangen genoemd. In die tijd werd behang ook als een reparatiemiddel gebruikt om scheuren en oneffenheden weg te werken, tijden veranderen en middelen voor reparatie werkzaamheden gaan mee met de tijd. Behang is even op de achtergrond verdwenen maar tegenwoordig is behang weer populairder dan ooit. Er zijn zo veel verschillende behang ontwerpers en designers. Behang is een interieur item geworden. Tegenwoordig zie je ook dat behang op heel veel verschillende manieren word toegepast in de interieurs, het is niet alleen wandbekleding meer.
Geschiedenis
In de middeleeuwen begon men in Europa de muren met wandtapijten te behangen. Het gebruik van tapijten langs de muren werd door de Arabieren of kruisvaarders in Europa geïntroduceerd. Eeuwenlang zou het behang zijn oosterse afkomst verraden door de typische tapijtmotieven.

16e eeuw
Eind 16e eeuw kwam het in de mode om goudleerbehang te gebruiken, bedrukt met een houtsnede. Om de Franse zijde-industrie te beschermen, verbood Lodewijk XIV het bedrukken van stoffen, maar het bedrukken van papier was geen probleem. In het midden van de 18e eeuw werd de behangselfabricage een hele industrie met vooral in Engeland en Frankrijk een massale productie. Aanvankelijk werden de allerduurste soorten op bestelling met de hand beschilderd, soms met blokken bedrukt en aan elkaar geplakt door de arbeiders.

Jean-Baptiste Réveillon was een van de succesvolsten die zich bezighield met het produceren van behang. In 1756 startte hij een fabriek op die dertig jaar later aan 300 man een inkomen bood. Hij trok beroemde kunstenaars aan om behang te beschilderen. Al gauw kreeg hij concurrentie. Zelfs Casanova richtte in Parijs een behangselfabriek op.
Rond 1800
Rond 1800 waren er wel twintig behangselschilders aan het werk in Nederland. De schilders werkten aan huis, zodat ze rekening konden houden met de lichtinval. Ze idealiseerden de natuur met vredige taferelen en landschappen. In 1839 vroeg de Engelse firma Potters & Rose patent aan op de eerste behang drukmachine. In deze machines zaten speciale drukpers rollen die de prints op het papier drukte. Daarna kwamen de eindeloze rollen behang op de markt, en zakte de prijs tot een kwartje per rol. De enige Nederlandse fabriek van behangpapier was in de 19e eeuw die van Balthasar Deuss in Roermond, die in 1899 door de buitenlandse concurrentie moest stoppen.
Behang werd vroeger op ragdoek (jute) gelijmd. Dat ragdoek zat over latten (rachels) gespannen die tegen de muur waren geplaatst, het zogenaamde betengelen. Soms werd een grondlaag van krantenpapier gebruikt. Tegenwoordig worden de muren vlak gemaakt en kan het behang er zo opgeplakt worden met behangplaksel, gemaakt van roggemeel. Aan het einde van de 19e eeuw daalde de papierprijs. Ook de motieven werden armzaliger. In de tweede helft van de 20e eeuw werd motief behang steeds zeldzamer, om tegen het einde bijna verdwenen te zijn. De laatste jaren wint het echter weer aan populariteit, ook bij jonge mensen.
Gebruik van behang tegenwoordig
Ik persoonlijk ben dol op het gebruik van behang, je kan het op zoveel creatieve manieren toepassen. Hele wanden er mee bekleden hoeft niet meer, gebruik het als een eyecather op een deel van de muur, door met verschillende kleuren te werken word het behang de richtlijn. Zet een baan achter de eetkamertafel of zet alleen een mooie schouw in het behang om deze eruit te laten springen. Of maak gebruik van de tegenwoordige trend, de behang cirkels. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en in verschillende thema’s. Ze zijn in werkelijke alle ruimtes toe te passen, woonkamer of keuken! Plaats achter het bed een mooie grote wandcirkel. Wees creatief maar wees ook niet vooral niet bang.
Sixtees thema
Sixties thema, just love it!! Deze style is echt weer helemaal booming. Zo zijn wij thuis aan de slag gegaan met dit thema, soms moet je even ‘oefenen’ en vaak is ons eigen huis dan oefenterrein. Maar ik kan zeggen dit is een blijvertje! IN LOVE! Dit is een thema wat zeer goed toegepast kan worden in combinatie met de hedendaagse stylen.
Het nieuwe toepassen
Een trend waar ik ook blij van werd toen ik het zag was de deur mee behangen. WAUW!! Je moet durven maar hoe cool is het. Niet elke ruimte leent zich voor deze trend maar ik zeg eigenlijk gewoon doen. Je creëert er bijna een geheime doorgang mee, hoe spannend wil je je interieur maken..

Behang, wees niet bang om het toe te passen in je interieur, mijn favorieten? Ik geef jullie hieronder een lijstje, let wel op, het is geen lijstje van de bouwmarkt dus de prijzen kunnen wat hoger liggen EN de kans is aanwezig dat je het niet als particulier kunt bestellen. Maar zie je wat gaafs? Schroom niet, neem contact op met ons en wij geven behang advies en je krijgt gelijk een passende offerte. Want eerlijk is eerlijk, behangen is een vak apart en laat ons schildersbedrijf nou een geleerde behanger rijk zijn!
MIJN FAVORIETEN
BN Dimensions by Edward van Vliet
Bedankt voor het lezen van deze blog, ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je graag advies? Neem vrijblijvend contact op via onze website of via onze social media pagina’s color & styling of schildersbedrijf essers
Creatieve groet Marjan
Er zijn nog geen reacties, laat je horen!